5G vanaf nu beschikbaar!

Gepubliceerd op 22-08-2023
5G beschikbaar - KPN

5G netwerk vanaf nu beschikbaar! 

Vandaag (dinsdag 22 augustus 2023) lanceren wij 5G uit voor alle klanten op het KPN radionetwerk van VoIPStarr.

5G zal vanaf dan beschikbaar zijn voor u in Nederland van het KPN radionetwerk en ook tijdens het internationaal Roamen op ondersteunende netwerken.

 

Wat betekent 5G NR, 5G NSA en 5G SA?
In het 5G-domein zijn er een paar verschillende sleutelconcepten. Ten eerste is er 5G New Radio of NR die het gebruik van het huidige spectrum optimaliseert en tot 15% meer doorvoer mogelijk maakt in vergelijking met LTE. 5G NR kan worden ingezet als 5G NSA (Non-Standalone) of SA (Standalone).

In de 5G NSA-implementatie wordt de 5G NR-laag toegevoegd bovenop het huidige 4G core netwerk. Voor spraakdiensten wordt het 4G/LTE netwerk gebruikt via VoLTE.

In de 5G SA-implementatie wordt de 5G NR-laag toegevoegd aan een nieuw 5G core netwerk, dat extra functionaliteit biedt, zoals een nog hogere doorvoer, lagere latency en betere netwerkvirtualisatie.

 

Wat is het verschil in doorvoersnelheid tussen 4G en 5G NSA?
5G heeft het potentieel om veel sneller te zijn dan 4G, maar wordt momenteel door alle Nederlandse mobiele operators alleen ingezet op dezelfde frequenties als 4G, en in dit geval is er een maximale verbetering van ruwweg 15%. In sommige gevallen kan 5G langzamer zijn dan 4G als er meer gebruikers op 5G zijn. Volgend jaar wordt speciaal 5G-spectrum ingezet door verschillende operators en dit zal naar verwachting nog meer doorvoersnelheid opleveren. Later, wanneer 5G SA wordt ingezet, worden nog betere prestaties verwacht.

 

Werkt VoLTE op 5G NSA?
Nee, voor bellen of gebeld worden schakelt de handset automatisch terug naar 4G/LTE en maakt gebruik van VoLTE. Als 4G/LTE en/of VoLTE niet beschikbaar is, kan de telefoon CSFB gebruiken om het gesprek via 2G af te handelen.

 

Welke Roaming netwerken ondersteunen 5G via de VoIPStarr (KPN) (e)SIM?
Nederland, Duitsland, België, UK, Spanje, Oostenrijk, Verenigde Arabische Emiraten, Bulgarije, Bahrein, Brazilië, Canada, Zwitserland, China, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, VS, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongkong, Kroatië, Hongarije , Indonesië, India, Ierland, IJsland, Israël, Italië, Kenia, Zuid-Korea, Koeweit, Luxemburg, Macau, China, Mexico, Malta, Myanmar, Maleisië, Noorwegen, Filippijnen, Portugal, Roemenië, Saoedi-Arabië, Singapore, Slovenië, Zweden, Turkije, en Taiwan.

Let op: Het kan afwijken per aanbieder in het land waarmee u verbinding maakt. 

 

Moet ik iets doen om 5G te activeren?
5G NSA zal standaard actief zijn op alle abonnementen, het is niet nodig om dit te ‘activeren’ via mijn VoIPStarr. Een toestel kan zich automatisch aanmelden bij 5G, maar in sommige gevallen kan het nodig zijn de telefoon opnieuw op te starten.

 

Wat zijn de verschillende 5G-opties op Apple iPhone?
Apple iPhone heeft meerdere opties voor 5G- en datamodi om snelheid, batterijduur en dataverbruik in balans te houden. Hoewel het aan de eindgebruiker is, is ons advies om de automatische modus te gebruiken, die naar verwachting de beste combinatie van prestaties en batterijduur geeft. Meer informatie vind je hier:
https://support.apple.com/nl-nl/HT211828

 

Moet ik een nieuwe of andere APN gebruiken voor 5G NSA?
Nee, de APN-instellingen blijven hetzelfde: ”internet.mvno.mobi” met gebruikersnaam “mvno” en wachtwoord “mvno

 

Verbruikt 5G meer batterij?
5G kan meer batterij verbruiken. Als dit een probleem is, overweeg dan om 5G in de telefoon uit te schakelen.

 

Wat is de 5G dekking van KPN?
De 5G-dekking van KPN kan op de KPN-website worden gecontroleerd:
https://www.kpn.com/netwerk/dekkingskaart.htm

 

Is er een verschil in dekking tussen KPN 5G en VoIPStarr 5G?
Nee, VoIPStarr biedt exact dezelfde dekking. Houd er rekening mee dat 5G mogelijk niet op alle locaties beschikbaar is waar 2G of 4G beschikbaar is.

 

Welke andere voordelen biedt 5G momenteel?
Momenteel geeft de introductie van ‘5G New Radio’ ten opzichte van 4G/LTE een klein voordeel in roundtrip tijden (ping), wat gunstig kan zijn tijdens interactief verkeer.

 

Mijn telefoon schakelt nog steeds terug naar 2G tijdens een spraakoproep, hoe komt dit?
Mogelijk is de telefoon niet correct geregistreerd of geconfigureerd voor VoLTE, in dit geval gebruikt de telefoon CSFB en start de oproep via 2G.

 

Ik kan 5G en spraakoproepen niet tegelijkertijd gebruiken, hoe komt dit?
Mogelijk is de telefoon niet correct geregistreerd of geconfigureerd voor VoLTE, in dit geval gebruikt de telefoon CSFB en start de oproep via 2G, dat geen gelijktijdige spraak en ondersteunt.

 

Kan ik 5G uitschakelen in mijn VoIPStarr?
Nee, dit is niet mogelijk. Indien gewenst dient dit in de telefoon te gebeuren.

 

Mijn telefoon geeft geen 5G-optie weer die ik kan uitschakelen, wat moet ik doen?
Neem contact op met de helpdesk van de telefoonleverancier (Apple, Samsung enz.).

 

Ik heb andere vragen over de configuratie van 5G op mijn telefoon.
Neem contact op met de helpdesk van de telefoonleverancier (Apple, Samsung enz.).

 

Kan ik VoIPStarr gebruiken om te controleren of mijn telefoon 5G gebruikt?
Nee, dit is niet mogelijk. Controleer je telefoon op de 5G-indicator. Als je dit niet ziet: controleer of 5G is geconfigureerd in je telefoon.

 

Zijn er extra kosten verbonden aan het gebruik van 5G in binnen- en buitenland?
Nee, wanneer 5G beschikbaar is, zal het onder dezelfde commerciële voorwaarden worden gebruikt in termen van databundels, prijs per MB, enz. Houd er rekening mee dat hogere downloadsnelheden een sneller verbruik van databundels kunnen veroorzaken en als gevolg daarvan extra kosten of snellere afsluiting als gevolg van billshock kan veroorzaken.

 

Mijn 5G-downloadsnelheden zijn langzamer dan 4G, hoe kan dit?
Afhankelijk van netwerkbelasting, gebruikte frequenties, afstand tot de cel, enz. kan dit het geval zijn. Gemiddeld zal 5G naar verwachting beter presteren dan 4G, maar dit is niet gegarandeerd.

 

Geeft mijn streamingdienst betere beeldkwaliteit via 5G?
Neem voor meer informatie contact op met uw streamingdienstaanbieder. Over het algemeen zal dit bij kleine handsets niet het geval zijn. Op laptops en tablets kan dit het geval zijn, maar dit valt buiten de controle van mobiele operators en wordt uitsluitend gecontroleerd door de streamingproviders.

 

Is 5G ook beschikbaar op het VodafoneZiggo radionetwerk?
Nee, momenteel is dit nog niet beschikbaar. Wij verwachten dit eind dit jaar te kunnen afronden.

Meer weten?

Bekijk onze diensten en kom te weten hoe wij u van dienst kunnen zijn!

VoIP toestellen nodig? Kies voor VoIP lease!

Ondersteun uw klanten optimaal en verbeter de klantrelatie dankzij onze VoIP oplossing.

Onze partners

De kwaliteit van ons platform, de data en onze service wordt mogelijk gemaakt door onze partners. Samen bieden we u zekerheid op dagelijkse basis.